Siirry pääsisältöön

Selviytymisestä ja sankaritarinoista



Muutama viikko sitten saimme työparini kanssa olla puhumassa kahtena päivän lastensuojeluun ja meidän kokemuksiimme siitä liittyen. Oman tarinan auki puhuminen on jännä prosessi, usein puheenvuoron jälkeen on sellainen humaltunut olo, endorfiinit sun muut aineethan siinä elimistössä vapautuu. Ja onhan se huimaavaa kertoa omasta taustastaan.  Kuinka aiemmin oli laitosnuori ja siitä, mitä kaikkea sen takana on ollut - ja sitten kertoa se, miten hienosti on selviytynyt, mitä tekee elämässään ja kuulla sitä samaa kuulijoiltakin. Kuinka hienosti onkaan kääntänyt vaikeudet vahvuuksiksi.

Vaikka tykkään kyllä puhua tarinaani auki erilaisista näkökulmista  - ja myönnetään, olla esillä, - näen siinä myös varjopuolia. Se nostaa esille sankaruuden, selviytymisen, ja jättää helposti taakseen sen, että monenlaisia prosesseja voi olla vielä käynnissä siinäkin hetkessä. Siinä on ehkä jotain samaa kuin siinä, jos ja kun rankkoja kokeneen ihmisen tarinan kuultuaan ihmiset toteavat kuinka vahva sä oot ollut, että oot selvinnyt. Ja tarinansa kertonut ihmisen saattaisi tarvita enemmän ihan halausta, lupaa itkeä ja olla väsynyt kuin vahvistusta sille vahvuudelle jota on vaan ollut pakko olla ja tuon viestin myötä on pakko olla edelleen.

Helposti selviytymistarinat luovat toki  toivoa, mutta myös sillä lailla ainakin oman kokemukseni mukaan, että nuori saatetaan jättää kohtaamatta ja vain lohduttaa sillä miten on kuultu nuorta, joka oli selvinnyt, kyllä säkin selviät. Selviytymistarina, selviytyminen myös luo helposti normia, miten ja missä ajassa selviytymisen pitäisi mennä. Kun on kuullut tarinoita, että sen ja sen ikäisenä on jo sitä ja sitä, saattaa helposti odottaa omilta asiakkailtaan samaa. Tai sitä saattaa itse odottaa itseltään samaa ja olla pettynyt, vihainenkin itselleen, kun ei ole kyennyt samaan kuin toinen vaikka aivan eri lähtöviivoilta on lähdetty alun alkaenkin.

Kun aloin aikuisuuden kynnyksellä kokea olevani toipunut/hyvällä mallilla toipumisessa jollakin mittapuulla, minulla oli aika suuri tarve kuuluttaa ja hehkuttaa sitä kaikille. Olin paikallisessa surakuntalehdessä haastateltavana syömishäiriöhistoriasta ja vähän muustakin 2008 syksyllä hieman ennen kuin täytin 18 (juttu muuten löytyy edelleen täältä) ja vähän tuosta myöhemmin olin puhumassa viiltelyhistoriastani televisio-ohjelmassa.

Kuten aikuisuus-pohdinnoissani kerroin, 18-vuoden ja nykyisen 25 vuoden välille mahtuu vuosia kun en sitten voinutkaan niin hyvin ja tulin turvautuneeksi uudelleen erilaisiin haitallisiin selviytymiskeinoihin, jotka olivat hyvin tuttuja vuosien takaa. Onneksi silloin satuin vähän avaamaan elämäntilannettani eräälle läheiselle, joka ei antanut minun jäädä odottamaan viikkoja saamaani tk-aikaan vaan  lähti kanssani istumaan päivystykseen. Ja vielä myöhemmin terveyskeskuslääkärin vastaanotollekin, jotta saisin kerrottua sen, mikä tilanteeni on oikeasti ilman kaunisteluja. Vaikka olinkin tehnyt paljon töitä terapiassa, tulivat aiemmin elämässä tapahtuneet asiat uudelle käsittelykierrokselle, nyt uudenlaisesta näkökulmasta. Tuolloin unettomuus oli ensimmäinen asia, mihin vähän havahduin, ja onneksi tuo läheiseni havahtui minua enemmän ja näki minun olevan upunut.

Siinä vaiheessa kun tajusin, että joudun miettimään vaatetustani sitä silmällä pitäen miten peitän erilaiset jäljet kehossani, tunsin epäonnistuneeni totaalisesti - olinhan ihan hetki sitten puhunut julkisesti kuinka ihanaa on olla toipunut, ja etten enää turvautuisi samoihin, vanhoihin, haitallisiin keinoihin.

Tänään minusta kuitenkin tuntuu, että näin sen oli tarkoituskin mennä. Tai ainakin juuri nyt voin ajatella niin. Minun tekisi mieli halata tuota ah-niin-aikuista nuorta minua, kun luen kirjoituksiani tai olen katsonut jotain pätkää, missä olen keskustelemassa. Varoittaa, mitä on tulossa, ja sanoa että se ei ole häpeä, jos ei aina olekaan se hymyilevä, jaksava selviytyjä. Vakuuttaa ettei maailma siihen sorru, vaikka ei joka tilanteessa osaisi toimia niin ratkaisukeskeisesti, kuin toivoisi. Mutta voin kyllä tunnustaa sen, että kyllä minä vielä hyvin usein hakkaan päätä seinään ja mietin miksei tämä elämä voisi olla helpompaa.

Vaikka selviytymistarinat tuovat toivoa ja uskoa, usein enemmän kuin ammattilaiselta tai läheiseltä vakuuttelu että voit selvitä ja voida paremmin, ne juuri voivat lisätä toivottomuutta ja turhautuneisuutta. Valitettavan helposti tuo selviytymistarina antaa ihmisestä kapeamman kuvan ja voi jättää taakseen vielä käynnissä olevia prosesseja, vihaa, surua, jotka saattavat jäädä edelleen tuomatta esille sen uuden kuoren alta. Ja joskus sitä samaa on tapahtunut jo aikaisemmin, kuoren ollessa vain  vähän erilainen. Henkilökohtaisesti en tykkää kovinkaan paljoa termistä selviytyjä, sillä en koe kauheasti tässä selvinneeni - enemmänkin niin, että sitä on vain elänyt ne asiat, ja on sitä kautta nyt tässä.

Koen olevani siinä suhteessa olleeni kuitenkin paremmassa asemassa kuin moni muu, että osa selviytymiskeinoistani on ollut sellaisia yleisesti hyväksyttyjä asioita. Kun alakolussa pinnasin koulusta, menin koulupäivän ajaksi kirjastoon lukemaan, yläasteella täytin kalenteriani koulun puolesta ylimääräisillä asioilla ja muilla harrastuksilla, koska itseni kanssa oleskelu oli hankalaa. Tyhjä viikonloppu oli iso kauhistus. Toisaalta toki tällöin sitä hankalaa oloa ei aina ole ollut niin helppo huomata ulkopuolelta vaan sitä on saanut kehuja hyvistä suorituksita.
Uskon, että kyse on lopulta vain hyvästä tuurista, ettei selviytymiskeinoikseni valikoitunut pitemmän päälle päihteiden käyttäminen. En varsinaiseti olllut aivan kympin tyttö, ehkä enemmänkin ysin tyttö, mutta lisäksi olin aktiivisesti silloinkin mukana monenlaisessa vaikuttamistoiminnassa, joka varmasti on kantanut ja auttanut eteenpäin pääsemisessä.
Se on auttanut tähän nykyiseen työhönkin päätymisessä/pääsemisessä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

YKSINÄISYYS, JONKA KANSSA KAMPPAILEMME LÄHES JOKAINEN

  Yksinäisyys, Jonka kanssa kamppailemme lähes jokainen Monet meistä kamppailevat yksinäisyyden kanssa jossain vaiheessa elämää. Tämänhetkisessä maailmantilanteessa yksinäisyys on korostunut ja tämä on vaikeaa aikaa varmasti meille kaikille. Halusimme Veturointi-toiminnassa tarjota vertaistuellisia etätapaamisia nuorille yksinäisyyden teemoihin liittyen. Korona rajoitusten vaikeimmat hetket   Itselle sekä tapaamilleni nuorille koronatilanne on ollut melko vaikeaa aikaa. Se on rajoittanut elämäämme sekä vaikuttanut henkiseen vointiimme. On hetkiä, jolloin olen ollut loppu henkisesti. Raskainta ovat sellaiset hetket, joita ei pääse viettämään ystävien, sukulaisten ja läheisten kanssa, kuten aiemmin. Arkemme ovat muuttuneet. Emme näe luokkakavereitamme, työt ovat siirtyneet etätöiksi, terapia on siirtynyt osittain videopuheluiksi. Aiemmin meitä voimaannuttaneet hetket ystävien kanssa kahvilassa, leffassa tai vaikkapa salilla toteutuvat yhä harvemmin. Vietämme nykyään suurimman o

Arvoisa sosiaalityöntekijä, miksi pelastit vain osan perheestäni?

Arvoisa sosiaalityöntekijä, miksi pelastit vain osan perheestäni? Olin 8-vuotias, kun sosiaalityöntekijä teki sen päätöksen. Paperissa luki, että meidän kotimme oli lapselle turvaton kasvuympäristö. Päädyin asumaan lastenkotiin, missä minun ei enää tarvinnut pelätä vanhempieni juomista tai väkivaltaa. Samalla kuitenkin jouduin tuntemaan huolta muista sisaruksistani, jotka jäivät kotiin asumaan vanhempieni kanssa. Mietin, että olinko tehnyt jotain väärin, kun vain minut otettiin pois kotoa. Tuntui ristiriitaiselta ajatella, että miten kotimme olisi vain minulle turvaton kasvuympäristö ja muille sisaruksilleni turvallinen. Olinko se minä, joka teki kodistamme turvattoman ja sai vanhemmat käyttämään päihteitä ja toimimaan väkivaltaisesti meitä lapsia kohtaan? Sosiaalityöntekijä ei perustellut päätöstään jättää loput sisaruksistani kotiin. Sisarukset jäivät myös vaille tietoa siitä, että mihin minut vietiin ja miksi. Veljeni katkaisi välinsä minuun, koska hän koki, että petin

Minä uskoin itseeni

MINÄ USKOIN ITSEENI  Kun lähtee tavoittelemaan unelmaansa, kukaan ei saa lannistaa sinua sanomalla sinusta ei ole siihen. Sellaisia ihmisiä ei tarvitse kuunnella, jos tuntee itse, että minusta on siihen. Elämän risteyskohdissa kannattaa olla jääräpäisen päättäväinen ja pitää omista unelmista kiinni kynsin ja hampain. On oltava päättäväinen. Minä lähdin tavoittelemaan unelmaani jatko-opinnoista, vaikka tiesin rajoitteeni ja ettei läheiseni ja opettajani tukeneet minua. Tajusin haluavani työskennellä ohjaaja-alalla. Viimeisessä TET-harjoittelussa minulla syttyi lamppu, että haluan opiskella alaa, jossa voin työskennellä ihmisten kanssa ja nimenomaan nuorten parissa.  Selvitin, missä voisin opiskella ohjausalaa ja löysin Lohjalla sijaitsevan opiston. Sinne minä hakisin yhteishaussa! Opisto oli Kanneljärven kansanopisto ja sieltä valmistuisi nuoriso -ja vapaa-ajanohjaajaksi. Tiesin haluavani pois kotoa, joten Lohjalla sijaitseva opisto olisi siitäkin syystä täydellinen vaih