Siirry pääsisältöön

Seitsemän Veturia – seitsemän erilaista tarinaa


Seitsemän Veturia – seitsemän erilaista tarinaa
Oulussa 2015 alkanut Veturointi-toiminta on vihdoinkin laajentunut Turkuun. Keskeistä Veturointi-toiminnassa on lastensuojelun kokemustoiminta. Tammikuussa 2018 alkanut Veturien eli lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden koulutus on nyt saatettu ansiokkaasti projektisuunnittelija Hanna Oikarisen johdolla päätökseen.
Veturit apuna lastensuojelun piirissä oleville nuorille
Veturit tarjoavat niin yksilöllistä kuin ryhmämuotoista tukea. Erään Veturin sanoin, Veturointi voi olla lähes mitä vaan eikä nuoren tarvitse kertoa Veturille itsestään enempään kuin haluaa. Veturoitaviksi nuoriksi voivat hakea 15–23 vuotiaat nuoret, joilla on juuri alkamassa tai jo käynnissä oleva lastensuojelukontakti.
Vaikka Vetureita yhdistää lastensuojelutausta, on heillä kaikilla omanlainen tarinansa. Turun Veturit omaavat kokemusta niin avohuollosta kuin sijaishuollostakin. Moni Vetureista kokee, että lapsena he eivät saaneet tarpeeksi ääntänsä kuuluviin itseään koskevissa asioissa. Veturit uskovat, että he pystyvät esimerkiksi tukemaan nuoria vastaavanlaisissa tilanteissa tulevaisuudessa. Moni Vetureista onkin sanonut, että yhtenä syynä lähteä mukaan toimintaan oli juuri halu korjata kokemiaan epäkohtia. Myös monet Vetureista ovat kokeneet, että he olisivat nuoruudessaan hyötyneet Veturista. Veturointi-toiminta koostuukin itse tukitoiminnan ohella myös kehittämis- sekä vaikuttamistyöstä.
Kun heikkoudesta tulee vahvuus
Veturit ovat oiva esimerkki siitä, miten raskaatkin asiat voidaan kääntää voimavaraksi. Osalla Vetureista oma tausta näkyy esimerkiksi ammatinvalinnassa. 9-vuotiaana kiireellisesti huostaanotettu Veturi toimii nykyään mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistuneena lähihoitajana. Toinenkin Vetureistamme on hakeutunut sosiaalialalle. Hänelle on erityisen tärkeää se, että hän pääsisi tulevaisuudessa työskentelemään nuorten parissa.
Eräs Vetureistamme kokee lastensuojelutaustan omalla tapaa yhä tänä päivänä leimaavaksi asiaksi. Hän on pyrkinyt murtamaan ihmisten ennakkoluuloja muun muassa jakamalla omaa tarinaansa yliopistomaailmassa. Ammattien kirjo on siis Vetureidemme joukossa hyvin monipuolinen aina sähkömiehestä tilastotieteilijään saakka.
Vetureilla on monia erilaisia vapaa-ajan harrastuksia sekä tapoja voimaannuttaa itseään. Uusien harrastusten aloittaminen onkin oiva esimerkki siitä, mitä veturien kanssa voi esimerkiksi tehdä. Veturien joukosta löytyy esimerkiksi lenkkikaveriksi niin entisiä kilpaurheilijoita kuin sunnuntaihölkkääjiäkin. Eräs Vetureistamme viihtyy vapaa-ajallaan lemmikkikoiriensa kanssa ja hän uskoo myös lemmikkien voimaannuttavaan vaikutukseen. Toinen Vetureistamme sen sijaan saa voimaa siitä, että hänellä on oma lapsi. Kyseinen Veturi haluaakin korostaa, että vaikka hänet otettiin huostaan murrosiässä, hän on nyt omalle lapselleen hyvä äiti.
Edellä esitetyt esimerkit ovat vain pieni pintaraapaisu vetureidemme elämästä. Lisää tietoa toiminnasta ja mukaan voi hakea osoitteessa http://www.autalasta.fi/veturointi/index.html. Veturit odottavat jo malttamattomina uusien nuorten hakemuksia.

Julia Laine
kokemusohjaaja
Veturointi-toiminta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

YKSINÄISYYS, JONKA KANSSA KAMPPAILEMME LÄHES JOKAINEN

  Yksinäisyys, Jonka kanssa kamppailemme lähes jokainen Monet meistä kamppailevat yksinäisyyden kanssa jossain vaiheessa elämää. Tämänhetkisessä maailmantilanteessa yksinäisyys on korostunut ja tämä on vaikeaa aikaa varmasti meille kaikille. Halusimme Veturointi-toiminnassa tarjota vertaistuellisia etätapaamisia nuorille yksinäisyyden teemoihin liittyen. Korona rajoitusten vaikeimmat hetket   Itselle sekä tapaamilleni nuorille koronatilanne on ollut melko vaikeaa aikaa. Se on rajoittanut elämäämme sekä vaikuttanut henkiseen vointiimme. On hetkiä, jolloin olen ollut loppu henkisesti. Raskainta ovat sellaiset hetket, joita ei pääse viettämään ystävien, sukulaisten ja läheisten kanssa, kuten aiemmin. Arkemme ovat muuttuneet. Emme näe luokkakavereitamme, työt ovat siirtyneet etätöiksi, terapia on siirtynyt osittain videopuheluiksi. Aiemmin meitä voimaannuttaneet hetket ystävien kanssa kahvilassa, leffassa tai vaikkapa salilla toteutuvat yhä harvemmin. Vietämme nykyään suurimman o

Arvoisa sosiaalityöntekijä, miksi pelastit vain osan perheestäni?

Arvoisa sosiaalityöntekijä, miksi pelastit vain osan perheestäni? Olin 8-vuotias, kun sosiaalityöntekijä teki sen päätöksen. Paperissa luki, että meidän kotimme oli lapselle turvaton kasvuympäristö. Päädyin asumaan lastenkotiin, missä minun ei enää tarvinnut pelätä vanhempieni juomista tai väkivaltaa. Samalla kuitenkin jouduin tuntemaan huolta muista sisaruksistani, jotka jäivät kotiin asumaan vanhempieni kanssa. Mietin, että olinko tehnyt jotain väärin, kun vain minut otettiin pois kotoa. Tuntui ristiriitaiselta ajatella, että miten kotimme olisi vain minulle turvaton kasvuympäristö ja muille sisaruksilleni turvallinen. Olinko se minä, joka teki kodistamme turvattoman ja sai vanhemmat käyttämään päihteitä ja toimimaan väkivaltaisesti meitä lapsia kohtaan? Sosiaalityöntekijä ei perustellut päätöstään jättää loput sisaruksistani kotiin. Sisarukset jäivät myös vaille tietoa siitä, että mihin minut vietiin ja miksi. Veljeni katkaisi välinsä minuun, koska hän koki, että petin

Minä uskoin itseeni

MINÄ USKOIN ITSEENI  Kun lähtee tavoittelemaan unelmaansa, kukaan ei saa lannistaa sinua sanomalla sinusta ei ole siihen. Sellaisia ihmisiä ei tarvitse kuunnella, jos tuntee itse, että minusta on siihen. Elämän risteyskohdissa kannattaa olla jääräpäisen päättäväinen ja pitää omista unelmista kiinni kynsin ja hampain. On oltava päättäväinen. Minä lähdin tavoittelemaan unelmaani jatko-opinnoista, vaikka tiesin rajoitteeni ja ettei läheiseni ja opettajani tukeneet minua. Tajusin haluavani työskennellä ohjaaja-alalla. Viimeisessä TET-harjoittelussa minulla syttyi lamppu, että haluan opiskella alaa, jossa voin työskennellä ihmisten kanssa ja nimenomaan nuorten parissa.  Selvitin, missä voisin opiskella ohjausalaa ja löysin Lohjalla sijaitsevan opiston. Sinne minä hakisin yhteishaussa! Opisto oli Kanneljärven kansanopisto ja sieltä valmistuisi nuoriso -ja vapaa-ajanohjaajaksi. Tiesin haluavani pois kotoa, joten Lohjalla sijaitseva opisto olisi siitäkin syystä täydellinen vaih