Siirry pääsisältöön

Yksinäisyyden kanssa ei tarvitse kamppailla yksin


  Yksinäisyyden määritelmä

Yksinäisyyttä on olemassa kahdenlaista, jotka ovat konkreettinen yksinäisyys sekä subjektiivinen yksinäisyys. Konkreettinen yksinäisyys on yksinäisyyttä, jossa ympärillä ei kirjaimellisestikaan ole yhtäkään ihmistä. Subjektiivisessa yksinäisyydessä ympärillä voi olla paljon ihmisiä, kuten ystäviä, kavereita ja läheisiä, mutta ei tunnu kuuluvansa osaksi porukkaa. Yksinäisyyttä voi siis kokea, vaikka ihmisiä olisi ympärillä ja olisi parisuhteessa toisen ihmisen kanssa. Lisäksi ihmisellä on luontainen tarve kuulua johonkin ihmisryhmään. Yksinäisyys voidaan määritellä myös tunteena. Yksinäisyyden tunne on todella vahva tunne. Yksinäisyyden tunteella voi olla paljon valtaa, jos tunnetta alkaa uskomaan.

 

  Emotionaalisessa yksinäisyydessä tuntuu, ettei voi luottaa toiseen ihmiseen sata prosenttisesti. Siinä uskoutuu toiselle ihmiselle ja ottaa riskin tulla hyljätyksi.

On hyvä erottaa toisistaan myös vapaaehtoinen yksin oleminen ja yksinäisyys. Osa ihmisistä viihtyy ja nauttii yksin olemisesta. Yksin oleminen on joillekin paras keino viettää vapaa-aikaansa. Jokaisella ihmisellä on yksilölliset tarpeet olla sosiaalisissa vuorovaikutuksissa toisten ihmisten kanssa. Joillekin yksin olo on helpompaa kuin toisille.

Nykyään yksinäisyydestä puhutaan paljon enemmän ja avoimemmin. Tämä on lohduttavaa kuulla, koska yksinäisyys voi johtaa muihin sairauksiin kuten esimerkiksi masennukseen. Yksinäisyys voi aiheuttaa epätoivoa eikä osaa ottaa apua vastaan silloin kuin sitä eniten tarvitsee. Se voidaan leimata kansantaudiksi, johon tarvitaan apua. Yksinäisyys on inhimillistä ja jokainen ihminen, voi kokea yksinäisyyttä elämänkaaren jokaisessa vaiheessa ja se on inhimillistä.

Jos on ollut kiusattu voi se vaikeuttaa uusien ihmissuhteiden luomista ja tässä tilanteessa tulisi ottaa nuoren kokonaisuus huomioon. Yksinäisyys on pitkälti sitä, ettei osaa aikaisempien kokemusten perusteella luottaa toisiin ihmisiin. Se on kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen ihmissuhde eheyttää.

Apua yksinäisyyteen

Yksinäisyyden kanssa ei tarvitse kamppailla yksin. On hyvä muistaa, että apua on saatavilla ja erilaisia keinoja, joiden avulla yksinäisyyttä voidaan vähentää ja lievittää on olemassa. Alla on koottu hyödyllisiä ja toimia vinkkejä yksinäisyyden tunteen helpottamiseksi. 
  • Olemalla itse itsensä ystävä ja rakastaa itseään. Tärkeää on arvostaa itseään juuri sellaisenaan kuin on. Yksinäinen voi helposti hakea hyväksyntää muilta ja hyväksyy huononkin kohtelun. Kenenkään ei tarvitse sietää huonoa kohtelua. Silloin kyseessä ei ole tasavertainen ihmissuhde. Jos itse ei pidä omia puoliaan niin kukaan muu ei pidä. Muista siis omat rajasi.
  •  Yksinäisyyttä on tärkeä käsitellä ja puhua ääneen omista ajatuksista luotettavalle ihmiselle, jos asiaa ei käsittele voi helposti syntyä oravan pyörä. Puhuminen itsessään vaikeista aiheista helpottaa asiaa.
  • Yksinäisyyttä lievittää lemmikit, koska ne ovat läsnä ja kuuntelevat. Lemmikit eivät myöskään petä luottamusta. Jos et omista lemmikkiä voit halata ja silittää vaihtoehtoisesti pehmolelua, joka on lähes yhtä pehmeä kuin esimerkiksi kissan turkki.
  • Mielekäs vapaa-ajan tekeminen esimerkiksi piirtäminen, ulkoilu, urheilu, meditointi, kävely, kalastelu ja hiihtäminen tai musiikin kuuntelu. Luonnossa voi miettiä omia ajatuksia ja kuunnella luonnon ääniä. Tärkeintä on, että teet juuri itsellesi mieluisia asioita. 
  • Tunnistaa omat tarpeet ja toiveet sekä hyväksyy sen, että kyseessä voi olla pitkä prosessi. Kaikesta on mahdollisuus selviytyä.
  • Viettää itsensä kanssa laatuaikaa. Lukemisen kautta voi saada samaistumisen kokemuksia sekä uppoutua luettavaan kirjaan. Vaihtoehtoisesti voi katsoa YouTube videoita. 
  •  Muistaa, ettei yksinäisyys ei ole identiteetti ja hyväksyy asian. Yrittää ymmärtää ja kunnioittaa omia ajatuksia.
  • Parisuhde voi lievittää ja muiden läheisten kanssa oleminen. Kohtaa muita ihmisiä ja antaa ihmisille mahdollisuuden tutustua ja lähestyä sinuun. 

Muista älä jää yksin! :) Määritelmä ja vinkit yksinäisyyden vähentämiseksi on koottu Auta Lasta ry:n Veturointi- toiminnan työntekijöiden ja nuorten yhteisistä ajatuksista Yksin kotona 5- foorumin pohjalta, joka järjestettiin lauantaina 13.2.2021 klo 12–16 Zoomissa osana #turkutekeehyvää -kampanjaa ja johon pystyi osallistumaan etäyhteyden välityksellä tietokoneella tai puhelimella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

YKSINÄISYYS, JONKA KANSSA KAMPPAILEMME LÄHES JOKAINEN

  Yksinäisyys, Jonka kanssa kamppailemme lähes jokainen Monet meistä kamppailevat yksinäisyyden kanssa jossain vaiheessa elämää. Tämänhetkisessä maailmantilanteessa yksinäisyys on korostunut ja tämä on vaikeaa aikaa varmasti meille kaikille. Halusimme Veturointi-toiminnassa tarjota vertaistuellisia etätapaamisia nuorille yksinäisyyden teemoihin liittyen. Korona rajoitusten vaikeimmat hetket   Itselle sekä tapaamilleni nuorille koronatilanne on ollut melko vaikeaa aikaa. Se on rajoittanut elämäämme sekä vaikuttanut henkiseen vointiimme. On hetkiä, jolloin olen ollut loppu henkisesti. Raskainta ovat sellaiset hetket, joita ei pääse viettämään ystävien, sukulaisten ja läheisten kanssa, kuten aiemmin. Arkemme ovat muuttuneet. Emme näe luokkakavereitamme, työt ovat siirtyneet etätöiksi, terapia on siirtynyt osittain videopuheluiksi. Aiemmin meitä voimaannuttaneet hetket ystävien kanssa kahvilassa, leffassa tai vaikkapa salilla toteutuvat yhä harvemmin. Vietämme nykyään suurimman o

Arvoisa sosiaalityöntekijä, miksi pelastit vain osan perheestäni?

Arvoisa sosiaalityöntekijä, miksi pelastit vain osan perheestäni? Olin 8-vuotias, kun sosiaalityöntekijä teki sen päätöksen. Paperissa luki, että meidän kotimme oli lapselle turvaton kasvuympäristö. Päädyin asumaan lastenkotiin, missä minun ei enää tarvinnut pelätä vanhempieni juomista tai väkivaltaa. Samalla kuitenkin jouduin tuntemaan huolta muista sisaruksistani, jotka jäivät kotiin asumaan vanhempieni kanssa. Mietin, että olinko tehnyt jotain väärin, kun vain minut otettiin pois kotoa. Tuntui ristiriitaiselta ajatella, että miten kotimme olisi vain minulle turvaton kasvuympäristö ja muille sisaruksilleni turvallinen. Olinko se minä, joka teki kodistamme turvattoman ja sai vanhemmat käyttämään päihteitä ja toimimaan väkivaltaisesti meitä lapsia kohtaan? Sosiaalityöntekijä ei perustellut päätöstään jättää loput sisaruksistani kotiin. Sisarukset jäivät myös vaille tietoa siitä, että mihin minut vietiin ja miksi. Veljeni katkaisi välinsä minuun, koska hän koki, että petin

Minä uskoin itseeni

MINÄ USKOIN ITSEENI  Kun lähtee tavoittelemaan unelmaansa, kukaan ei saa lannistaa sinua sanomalla sinusta ei ole siihen. Sellaisia ihmisiä ei tarvitse kuunnella, jos tuntee itse, että minusta on siihen. Elämän risteyskohdissa kannattaa olla jääräpäisen päättäväinen ja pitää omista unelmista kiinni kynsin ja hampain. On oltava päättäväinen. Minä lähdin tavoittelemaan unelmaani jatko-opinnoista, vaikka tiesin rajoitteeni ja ettei läheiseni ja opettajani tukeneet minua. Tajusin haluavani työskennellä ohjaaja-alalla. Viimeisessä TET-harjoittelussa minulla syttyi lamppu, että haluan opiskella alaa, jossa voin työskennellä ihmisten kanssa ja nimenomaan nuorten parissa.  Selvitin, missä voisin opiskella ohjausalaa ja löysin Lohjalla sijaitsevan opiston. Sinne minä hakisin yhteishaussa! Opisto oli Kanneljärven kansanopisto ja sieltä valmistuisi nuoriso -ja vapaa-ajanohjaajaksi. Tiesin haluavani pois kotoa, joten Lohjalla sijaitseva opisto olisi siitäkin syystä täydellinen vaih