Siirry pääsisältöön

Seitsemän Veturia – seitsemän erilaista tarinaa


Seitsemän Veturia – seitsemän erilaista tarinaa
Oulussa 2015 alkanut Veturointi-toiminta on vihdoinkin laajentunut Turkuun. Keskeistä Veturointi-toiminnassa on lastensuojelun kokemustoiminta. Tammikuussa 2018 alkanut Veturien eli lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden koulutus on nyt saatettu ansiokkaasti projektisuunnittelija Hanna Oikarisen johdolla päätökseen.
Veturit apuna lastensuojelun piirissä oleville nuorille
Veturit tarjoavat niin yksilöllistä kuin ryhmämuotoista tukea. Erään Veturin sanoin, Veturointi voi olla lähes mitä vaan eikä nuoren tarvitse kertoa Veturille itsestään enempään kuin haluaa. Veturoitaviksi nuoriksi voivat hakea 15–23 vuotiaat nuoret, joilla on juuri alkamassa tai jo käynnissä oleva lastensuojelukontakti.
Vaikka Vetureita yhdistää lastensuojelutausta, on heillä kaikilla omanlainen tarinansa. Turun Veturit omaavat kokemusta niin avohuollosta kuin sijaishuollostakin. Moni Vetureista kokee, että lapsena he eivät saaneet tarpeeksi ääntänsä kuuluviin itseään koskevissa asioissa. Veturit uskovat, että he pystyvät esimerkiksi tukemaan nuoria vastaavanlaisissa tilanteissa tulevaisuudessa. Moni Vetureista onkin sanonut, että yhtenä syynä lähteä mukaan toimintaan oli juuri halu korjata kokemiaan epäkohtia. Myös monet Vetureista ovat kokeneet, että he olisivat nuoruudessaan hyötyneet Veturista. Veturointi-toiminta koostuukin itse tukitoiminnan ohella myös kehittämis- sekä vaikuttamistyöstä.
Kun heikkoudesta tulee vahvuus
Veturit ovat oiva esimerkki siitä, miten raskaatkin asiat voidaan kääntää voimavaraksi. Osalla Vetureista oma tausta näkyy esimerkiksi ammatinvalinnassa. 9-vuotiaana kiireellisesti huostaanotettu Veturi toimii nykyään mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistuneena lähihoitajana. Toinenkin Vetureistamme on hakeutunut sosiaalialalle. Hänelle on erityisen tärkeää se, että hän pääsisi tulevaisuudessa työskentelemään nuorten parissa.
Eräs Vetureistamme kokee lastensuojelutaustan omalla tapaa yhä tänä päivänä leimaavaksi asiaksi. Hän on pyrkinyt murtamaan ihmisten ennakkoluuloja muun muassa jakamalla omaa tarinaansa yliopistomaailmassa. Ammattien kirjo on siis Vetureidemme joukossa hyvin monipuolinen aina sähkömiehestä tilastotieteilijään saakka.
Vetureilla on monia erilaisia vapaa-ajan harrastuksia sekä tapoja voimaannuttaa itseään. Uusien harrastusten aloittaminen onkin oiva esimerkki siitä, mitä veturien kanssa voi esimerkiksi tehdä. Veturien joukosta löytyy esimerkiksi lenkkikaveriksi niin entisiä kilpaurheilijoita kuin sunnuntaihölkkääjiäkin. Eräs Vetureistamme viihtyy vapaa-ajallaan lemmikkikoiriensa kanssa ja hän uskoo myös lemmikkien voimaannuttavaan vaikutukseen. Toinen Vetureistamme sen sijaan saa voimaa siitä, että hänellä on oma lapsi. Kyseinen Veturi haluaakin korostaa, että vaikka hänet otettiin huostaan murrosiässä, hän on nyt omalle lapselleen hyvä äiti.
Edellä esitetyt esimerkit ovat vain pieni pintaraapaisu vetureidemme elämästä. Lisää tietoa toiminnasta ja mukaan voi hakea osoitteessa http://www.autalasta.fi/veturointi/index.html. Veturit odottavat jo malttamattomina uusien nuorten hakemuksia.

Julia Laine
kokemusohjaaja
Veturointi-toiminta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Annin tatuointitarina

Annin tatuointitarina julkaistiin Pesäpuun Voimatarinat lastensuojelussa -kirjassa, joka julkaistiin alkuvuodesta. Tarina oli myös mukana valtiollisessa anteeksipyyntötilaisuudessa, sen ja muut siellä esitetyt tekstit löydät täältä.Pieni hento tyttö katsoi kylmään pakkaseen ikkunasta,
toivoi vain lämpöä läheisyyttä ja päihteetöntä syliä. Halusi pienenä pois jos vain siivet saisi.
Hän tajusi ettei itse pysty vaikuttamaan elämäänsä vaan
aikuisten sana tässä maailmassa määrää. Vuodet kuluivat, syksyt vaihtui talveen, talvet kesään. Vuosien kuluessa alkoi tyttö itse oirehtimaan kotiolotilannettaan.
Oli pimeä syysilta. Junanvalot näkyivät parinmetrin päässä. Meinasi tytön elämä loppua. Samalla hetkellä kuin joku olisi sanonut ei ole aika vielä hyvästien.
Aikaa vieri. Lopulta tyttö tuli näkyväksi ja kuulluksi. Sai vahvoja aikuisia ympärille. Tytöllä alkoi siivet vahvistumaan ja alkoi omaa elämää rakentamaan.
Vahvojen siipieni avulla pystyn lentämään läpi elämän ja poikani elämää suojelemaan.
Tatuoint…

Palava halu auttaa nuoria sai Vikin lähtemään mukaan Veturointi-toimintaan (Teksti Hanna Oikarinen)

KAAOS - Yhdessä koettua -projektissa oltiin Mukana!

KAAOS - Yhdessä koettua -projektissa oltiin Mukana!

Miltä satavuotias Suomi näyttää sijoitettujen lasten ja nuorten silmin? Tähän kysymykseen lähdettiin etsimään vastausta KAAOS -Yhdessä koettua -työpajaprojektissa kesällä ja syksyllä 2017. Työpajaprojektin tavoitteena oli tuoda nuorten tarinat näkyviksi, tukea identiteetin vahvistumista sekä mahdollistaa kohtaamisia ja yhdessä tekemistä nuorten kesken. Projektissa työllistettiin yksi kokemusasiantuntija osa-aikaiseen työpajaohjaajan tehtävään toteuttamaan ja dokumentoimaan yhteistä tekemistä yhdessä taiteen ja kulttuurin toimijoiden kanssa.  Projektin päätti syyskuussa Galleria Koomassa Oulussa järjestetty MUKANA!? -taidenäyttely, joka toi esille työskentelyprosessin, työpajojen upeat tuotokset sekä matkan varrella kohdattujen nuorten omaa taidetta. Näyttely oli osa Pesäpuu ry:n koordinoimaa Yhdessä Koettua - 100-vuotias Suomi sijoitettujen lasten ja nuorten silmin -tapahtumakokonaisuutta.
Projektin ja näyttelyn toteuttamiseen osalli…